homepraktijkcvadrestarief
 
 

 

 

       

 

 

Wordt uw eigen therapeut

Oefentherapie Mensendieck is vanouds een vertrouwde en beproefde manier om dit doel te bereiken. Deze methode is een mooie en praktische therapievorm, om uw klachten ‘te lijf te gaan’.

Deze therapie gaat uit van de totale mens.

Ogenschijnlijk kleine oorzaken kunnen immers door een opeenstapeling van compensaties uiteindelijk tot ernstige klachten leiden.

Veel mensen hebben baat bij deze therapie. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze therapie zeer goede resultaten geeft, ook op de lange termijn.

Bij deze therapie bent u zelf actief betrokken. Het is een creatief proces, zowel van de therapeut als van u.

Een uitnodiging om in beweging te komen: on the move!

Is representatie en uitstraling belangrijk voor u? Via deze therapie kunt u uzelf meer laten zien. Laat zien wie je bent!

Mensendieck, Haptonomie en NLP

Hieronder vindt u achtergrondinformatie over de verschillende benaderingswijzen die in Lijf en Muziek harmonisch bijeen zijn gebracht:

1. Oefentherapie Mensendieck
2. Haptonomie
3. NLP

Wat is Oefentherapie Mensendieck

Deze door Bess Mensendieck ontwikkelde therapie sluit aan bij deze tijd: er wordt uitgegaan van de mens als geheel (holistisch). De naam oefentherapie zegt het al: er wordt gewerkt via oefeningen.

Allereerst krijgt u een intakegesprek en het onderzoek. De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw houding en als u klachten hebt, waar deze vandaan komen.

Wat zijn uw dagelijkse bezigheden? Welke beweging of houding veroorzaakt pijn? Er wordt gebruik gemaakt van spiegels. Zo vóelt u niet alleen een verkeerde houding of beweging, maar u zíet ook waar de oorzaak ligt.  

De volgende stap is oefenen. De oefeningen zijn speciaal aan u aangepast en uw dagelijkse bezigheden worden uitgebreid onder de loep genomen. Dit kunnen situaties zijn op het werk of wanneer u iets optilt, tijdens tuinieren of uitoefenen van hobby’s zoals lezen, musiceren of wandelen.

baby
tuin1

tuin2

 

bukken
tillen
lezen

computer

 

opknappen

 

wandelen

 

..
.
wassen
wassen  
 

En… hoe zit u op dit moment terwijl u dit leest?

Het zijn de spierontspannende oefeningen en ademhalingsoefeningen die de pijn verlichten. Spierversterking en het aanleren van andere bewegingsmogelijkheden zorgen er voor dat de klachten afnemen. U krijgt inzicht in de relatie tussen de manier waarop u beweegt en uw klachten.

Er wordt niet alleen gekeken naar uw houding maar ook hoe u er zelf ‘in staat’. Onze houding en manier van bewegen kunnen immers ook door processen van binnenuit beïnvloed worden. Denk aan emoties, spanningen, vermoeidheid, etc. Dit uit zich via lichaamstaal: uw gemoedstoestand wordt weerspiegeld in uw houding en bewegingen: wanneer u zich uitstekend voelt loopt u recht, open, uw pas wordt energieker. Wat er in uw lijf gebeurt of wat dit voor uw lijf betekent komt in de therapie naar voren. U krijgt dus naast bewegingen ook oefeningen om een eventueel verstoord evenwicht tussen spanning en ontspanning te herstellen. Gedurende het gehele proces wordt u intensief door de therapeut begeleid en gestimuleerd. Dankzij een gevarieerd aanbod van op maat gesneden oefeningen wordt u zich bewust van uw eigen specifieke functioneren en bewegen. U ontdekt hoe u uw houdings- en bewegingspatronen kan doorbreken en verbeteren.

Voor wie is Oefentherapie Mensendieck geschikt?

Er zijn zeer veel klachten die door een oefentherapeut Mensendieck behandeld kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan:

 • klachten veroorzaakt door houdings- of bewegingsafwijkingen, zoals rug-, nek- en schouderklachten (o.a. scoliose en hoofdpijnklachten, spierziekten)
 • klachten veroorzaakt door het beroep of dagelijkse bezigheden:  bijv. rugklachten in de verzorgende beroepen, schouderklachten bij musici
 • neurologische aandoeningen: hernia, whiplash, M.S., C.V.A., Parkinson
 • orthopedische aandoeningen: scoliose, Scheuermann en heupen, revalidatie na diverse operaties
 • reumatische aandoeningen: reumatoïde arthritis, arthrose, osteoporose en Bechterew
 • spannings- en overbelastingsklachten, stress, spierspanningshoofdpijn, slapeloosheid, hyperventilatie
 • ademhalingsproblemen, zoals CARA, hyperventilatie, maar ook bij zingen
 • bekkeninstabiliteit, bekkenbodemproblematiek zoals incontinentie
 • voor volwassenen: zie boven beschreven
 • kinderen en tieners met bijvoorbeeld een slechte houding, een afwijkend looppatroon, een afwijkende motoriek en aandoeningen aan bijvoorbeeld de wervelkolom
 • ouderen: deze therapie leent zich, door haar totale benadering en individuele karakter, uitstekend voor het begeleiden van de ouder wordende mens bij het gezond en verantwoord blijven bewegen tijdens de activiteiten van het dagelijks leven
 • musici o.a. vanwege problemen in nek, schouders tot en met handen, rug maar ook
 • met ademhaling en spanning/angst voor optreden
 • mensen zonder lichamelijke klachten, voor representatie, ter preventie, beter leren bewegen, co√∂rdinatie en omdat het er mooi uitziet.
Mooie aanvullingen en verdieping van mijn vak als Oefentherapeute Mensendieck vormen haptonomie en NLP.
Een efficiënte vraagstelling heb ik mij eigen gemaakt in de opleiding tot NLP-practitioner. Door het volgen van de basisopleiding voor haptonomie heb ik mijn kennis verder uitgebreid betreffende een vanzelfsprekende wijze van ontspanning en het ervaren van het lichaam.

Haptonomie

Leer van het tasten.

De tastzin is een van de vijf zintuigen waarmee we op de aarde komen. Via aanraking kunnen wij als pasgeborene overleven. Aanraken en aangeraakt worden zijn essentieel voor onze emotionele ontwikkeling. Waarnemingen en gevoel ontwikkelen zich via de tast.

Onze huid voelt de manier waarop we aangeraakt worden en reageert en wij oriënteren ons de eerste jaren van ons leven via het betasten en voelen van de dingen om ons heen.
Naarmate we ouder worden zullen de functie van ogen en oren belangrijker worden en verdwijnt de tastzin meer naar de achtergrond.

Tijdens de haptonomische Mensendieck zult u merken dat aanraking u in contact brengt met uw lichaam en ook met uw gevoel. Kan u aanraking toelaten of sluit u zich hiervan af? Waar ligt uw grens? En hoe komt dit? Ons lichaam blijkt een prima graadmeter te zijn: hoe gaat het met mij?

U leert dit te herkennen en gebruiken in het dagelijks leven, hierdoor leert u beter met spanningen om te gaan. Vaak reageert ons lichaam eerder dan het verstand, bewustzijn.

Aanraken en geraakt worden. Op vanzelfsprekende en natuurlijke wijze wordt u zich bewust van uw lijf.

 
invel
 
     

NLP (Neuro Linguistisch Programmeren)

We weten soms niet precies wat er aan de hand is: ons lichaam geeft pijnsignalen, maar u zit ook niet zo lekker in uw vel. 
Staan deze aspecten op zichzelf of hebben ze met elkaar te maken, zijn er achterliggende oorzaken en hoe maakt u een keuze?

De therapeut begeleidt u via verschillende vraagtechnieken in de vaak onbewuste processen.
U krijgt meer inzicht over uw eigen beweegredenen, een praktische manier om uw intenties te ontdekken en te ontplooien.

De NLP vaardigheid en technieken zijn gericht op effectieve communicatie en persoonlijke ontplooiing.

De speciale aanpak en de combinatie van deze drie werkwijzen hebben er toe geleid dat veel mensen, waaronder veel musici, hun weg naar mijn praktijk hebben gevonden en nog steeds vinden.

Musici

Mede omdat ik ex-musicus ben, vinden veel musici de weg naar mijn praktijk. 

Muziek maken doe je niet alleen met je instrument maar met je hele lichaam, of je nu een instrument bespeelt, zingt of dirigeert. Om ontspannen te kunnen musiceren is een goede lichaamsbeheersing erg belangrijk.

Een voor u ongunstige houding of techniek kan tot allerlei klachten leiden, zoals pijn en ontstekingen aan spieren, pezen en gewrichten of problemen met de ademhaling.

 
houding
 
     

Maar niet alleen bespelen van het instrument kan klachten veroorzaken, ook het dragen, het inpakken van het instrument.

inpak inpak2 dragen dragen2
       

Behandeling

Voor musici die tijdens musiceren lichamelijk ongemak ervaren en bij wie de kennis ontbreekt om dit zelf op te lossen, dit kan ook gelden voor de muziekdocenten. Maar eveneens voor de musicus zonder lichamelijke problemen, de muziekdocent, degene die zich beter wil presenteren, ter voorkoming van klachten etc.

       
       
       

De therapeut analyseert uw houding en bewegingspatronen zonder en met instrument en kijkt samen met u hoe eventuele klachten ontstaan en wat u daaraan kunt doen om deze weg te nemen en/of te voorkomen, afgestemd op uw individuele situatie.

U krijgt gerichte begeleiding zoals warming-up, stretchen, coördinatietraining, ontspanning en versterking van spieren, techniekverbetering, adviezen en aanpassingen voor instrumenten.  Stressbegeleiding en podiumpresentatie.

  sax    
       

Cursussen

Op aanvraag zijn cursussen mogelijk.

  groep groep  
       

 

home cv adres tarief home cv adres tarief